mandag 20. oktober 2014

Skriket


Oppgavebeskrivelse: Jeg skal ta et bilde av meg selv som skal danne utgangspunkt for et studie. I fotoet skal jeg skrike. Det skal kun være en lyskilde  og den skal komme fra siden. Fotoet skal skrives ut i A4 og bildet skal tegnes på A3. Jeg skal tegne med kull.

For å på enklest mulig måte å få forstørret bildet, tegner jeg rutenett på fotoet og på arket der jeg skal tegne. Dermed er der mye enklere å plassere de ulike elementene på riktig sted, i tillegg til å sørge for riktig form. Jeg tegner først med blyant, deretter skyggelegger jeg med kull.
Når man arbeider med kull har strekene en tendens til å bli gnidd ut, og alt blir grått og grisete. Dette løste jeg ved å legge et ark under hånden mens jeg tegnet. Dette var noe jeg så behov for underveis da jeg måtte gjøre mye arbeid om igjen fordi det var blitt gnisset ut. Litt gris kommer man ikke utenom likevel. Det er en av fordelene med kull, fordi det fester seg ikke til underlaget på samme måte som andre tegneredskaper, dermed er feil og gris enklere å fjerne (Ringen, 2012). Til å rette opp og fjerne gris brukte jeg knettgummi. Knettgummi egner seg også til å hente ut lyset (Ringen, 2012). De stedene jeg har ønsket at strekene skal bli gnidd ut har jeg brukt fingeren og stubb.  Disse to gir erfarte jeg at gav to forskjellige effekter. Fingeren gir en ruere tekstur, mens stubb gir inntrykk av glattere flater. Smith (1988) omtaler streker bearbeidet med stubb som røykaktige.

Foto: Utgangspunkt for studiet
Prosess: Arbeid med blyant
Prosess: Arbeid med kull
Ferdig produkt


























Tegnemediet kull er svært virkningsfullt i portretter grunnet de dype kontrastene mellom sort og hvitt (Smith, 1988). 


Kilder:
Ringen, L.E. (2012): Om ulike tegnemedier, Forelesningsnotat

Smith, R. (1988): Kunstnerens håndbok. Oslo: Teknologisk forlag.

Proporsjoner: Ansikt

Ansiktet vårt er veldig proporsjonelt bygd opp. Blant annet sitter øynene plassert midt mellom hake og toppen av skallen. Nesetippen er midt mellom øynene og haka. Mellom øynene er det plass til et øye til, like så på hver ytterside av øynene.

Her har jeg tatt utgangspunkt i et fotografi av meg selv. På selve fotografiet tegnet jeg linjer horisontalt og vertikalt for hvor de ulike elementene i ansiktet var plassert. Jeg målte avstandene, og tegnet de samme linjene på er A3-ark med hard blyant. Jeg målte opp alt det jeg trengte for å plassere alle elementene, og for å få den rette formen.
Til høyre kan du se at de fleste elementer er på plass, men noen hjelpelinjer er fortsatt å se. Til skyggeleggingen bruker jeg bløtere blyanter. Jeg bruker både fingeren og stump til å gni ut strekene med for å få frem illusjon av form og dybde.

Her er det endelige resultatet med skyggelegging.

Eksperimentering med kull

Her har jeg eksperimentert med ulike teknikker ved bruk av kull.
Utstyr:A3 ark, kull, vann, pensel, kniv, maskeringstape, papir, nål og stump.

Fra venstre øverst:
1. Her har jeg først risset i papiret med en nål før jeg fylte på med kull og etter gnidde kullet utover med et papir. Resultatet er hvite ringer der jeg har risset.
2. Her har jeg tegnet prikker med kull og deretter strøket en bløt pensel over. Resultatet er at kullet farger av på bakgrunnen og man får penselstrøkene frem.
3. Her bløtet jeg ned papiret på forhånd før jeg fylte på med kull. Jeg har deretter gnidd kullet ut for å få jevnere overganger fra mørkt til lyst. Resultatet er jevne overganger, men med noen prikker som er oppsmuldret papir.
4. Her har jeg kullet ned hele feltet før jeg prikket på med bløt pensel. Etter at vannet hadde tørket gnidde jeg kullet ut med et papir. Resultatet er at de partiene som er dekket med vann blir fiksert, og sitter dermed igjen.
5. Her har jeg kullet ned med kull først, og gnidd utover til en jevn bakgrunn. Deretter har jeg lagt en maskeringstape over, og risset bølgemønster med en blyant i tapen. Resultatet er at der man risser forsvinner kullet under.
6. Her har jeg kun jobbet med stump. Jeg har hentet opp kullrester fra bordet, (det blir ofte litt gris når man jobber med kull, så det er greit å få brukt til noe) og gnidd det inn på papiret med stumpen. Resultatet er glatte og jevne overganger mellom lyst og mørkt. Det er likevel en utfordring å få til spesielt mørke partier. Da må man arbeide lenge på samme sted (lag på lag).
7. Her har jeg fargelagt halve feltet med kull, og brukt fingeren til å fylle resten av feltet ved å bare trykke fingeren i kullet og overføre det. Jeg har også brukt knettgummi for å hende ut lyse partier på den delen jeg la på kull.
8. Her har jeg bare arbeidet med gjentatt mønster.
9. Her har jeg kuttet opp kull i bitter små biter og strødd det ut over. Deretter har jeg brukt et papir og tørket med sirkelbevegelser. Resultatet er tynne streker som er gnidd ut til en sky.
10 og 12. Her har jeg kuttet kullet opp i større bitter, lagt dem i ene enden av feltet, og deretter dratt dem over til andre siden med hånden.
11. Her har jeg jobbet med fra midten og ut med kull, jeg har brukt fingeren for å få jevnere overganger, men mange streker viser enda godt.
13. Her har jeg lagt kullet flatt, og fylt hele flaten. Teksturen som kommer frem kommer ann på underlaget og hvor mye du jobber med kullet.
14. Her har jeg bare brukt kullets bredde og streket opp med gjeltakelse.


Her kan man se hvor mye kullet selv bestemmer, samtidig som det lar jeg kontrollere på ulike måter. Dette gjør det så spennende å arbeide med kull.